De 10 bästa målningarna genom tiderna

Mona Lisa

Mona Lisa av konstnären Leonardo da Vinci

1. Leonardo Da Vinci, Mona Lisa, 1503–1517

Mona Lisa är ett porträtt av en kvinna målad av den italienska konstnären Leonardo da Vinci, en målning som har hyllats som ”den mest kända, mest besökta, mest omskrivna, det mest omsjungna, det mest parodierade konstverket i världen”.

Målningen, som tros vara ett porträtt av Lisa Gherardini, hustrun till Francesco del Giocondo, är i olja på en vit Lombardisk poppelpanel och tros ha målats mellan 1503 och 1506.

Leonardo kan ha fortsatt att arbeta på målningen så sent som 1517.

Målningen förvärvades av kung Frans I av Frankrike och är nu den franska republikens egendom, på en permanent utställning på Louvren i Paris sedan 1797

Konstnär: Leonardo da Vinci
Ämne: Lisa del Giocondo
Period: Renässans – ca 1450 – ca 1550

Girl with a Pearl Earring

Flicka med pärlörhänge målad av Johannes Vermeer

2. Johannes Vermeer, Girl with a Pearl Earring, 1665

Johannes Vermeer’s studie från 1665 av en ung kvinna är förvånansvärt verklig och förvånansvärt modern, nästan som om det vore ett fotografi. Det kommer ofta in i debatten av målningen om huruvida Vermeer använde en pre-fotografisk enhet som kallas camera obscura för att skapa bilden. Om man lämnar det åt sidan är modellen okänd, men det har spekulerats i att hon kan ha varit Vermeers städerska/hushållerska.

Han skildrar henne med en sjal och ett pärlörhänge, tittande över axeln där hon låser ögonen med betraktarens som om han försöker skapa en intim förbindelse genom århundradena.

Tekniskt sett är Flickan inte ett porträtt, utan snarare ett exempel på den holländska genren som kallas en tronie – Tronie är en term i nederländsk och flamländsk barockkonst som innebär mer ett generiskt ansiktsporträtt. Avsikten med en tronie är inte att avporträttera en namngiven person utan mer för konstnären att visa upp sin förmåga att utföra ett porträtt mot beställning.

Konstnär: Johannes Vermeer
Ämne: Ung kvinna
Period: Holländska guldåldern

The Birth of Venus

Venus födelse

3. Sandro Botticelli, The Birth of Venus, 1484–1486

The Birth of Venus (Venus födelse) är en målning av Sandro Botticelli som allmänt anses ha målats i mitten av 1480-talet. Det var den första icke-religiösa målningen av en naken kvinna i full längd sedan antiken. Det påstås att figuren av kärleksgudinnan är modellerad efter en Simonetta Cattaneo Vespucci, vars fördelar påstås delats av Lorenzo och hans yngre bror, Giuliano. Det har länge föreslagits att Botticelli fick i uppdrag att måla arbetet av familjen Medici i Florens, särskilt Lorenzo di Pierfrancesco de ’Medici under inflytande av sin kusin Lorenzo de’ Medici, nära beskyddare för Botticelli. Det finns dock inga dokument associerade med målningen, och dess första identifiering med Medici-familjen nämns bara i 1550-upplagan av Vasaris liv. Målningen skildrar gudinnan Venus, som har kommit från havet som en vuxen kvinna och anländer till havsstranden. Målningen visas på Uffizi Gallery i Florens, Italien.

Konstnär: Sandro Botticelli
Ämne: Venus
Period: Renässans

The Starry Night

Stjärnenatt

4. Vincent van Gogh, The Starry Night, 1889

Starry Night är en olja på duk av den holländska postimpressionistiska målaren Vincent van Gogh och är en av hans mest populära målningar. Målad i juni 1889 visar den utsikten från det östliga fönstret i hans asylrum i Saint-Rémy-de-Provence, strax före soluppgången, med tillägg av en idealiserad by. Starry Night verkar faktiskt återspegla hans turbulenta sinnestillstånd vid den här tiden, när natthimlen vaknar till liv med virvlar och klot av frenetiskt applicerade penselmärken som kommer från hans personliga demoner och naturens vördnad. Målningen har funnits i den permanenta samlingen av Museum of Modern Art i New York City sedan 1941, förvärvad genom Lillie P. Bliss Bequest. Det betraktas som Van Goghs finaste verk och ett av de mest erkända monumenten i den västerländska kulturens historia.

Konstnär:  Vincent van Gogh
Ämne: Målningen avbildar den nattliga vyn utanför fönstret från van Goghs rum på sanatoriet i Saint-Rémy-de-Provence.
Period: Postimpressionism – ca 1880 – ca 1910

The Last Supper

The Last Supper

5. Leonardo da Vinci, The Last Supper

The Last Supper (Nattvarden) är en väggmålning i matsalen till klostret Santa Maria delle Grazie, Milano. Målningen är utförd av Leonardo da Vinci under slutet på 1400-talet. Det är en av världens mest kända målningar och en av de mest studerade, granskade och satiriserade. Arbetet antas ha påbörjats omkring 1495 och beställdes som en del av renoveringen av kyrkan och dess klosterbyggnader. Målningen beställdes av Leonardos beskyddare Ludovico Sforza, hertig av Milano. Målningen representerar platsen för Jesu sista måltid med sina lärjungar, som det berättas i Johannesevangeliet, 13:21. Leonardo har skildrat den oro som uppstod bland de tolv lärjungarna när Jesus meddelade att en av dem skulle förråda honom.

Konstnär: Leonardo da Vinci
Ämne: Jesus Kristus
Period: Renässans

The Creation Of Adam

The Creation of Adam

6. Michelangelo, The Creation Of Adam, 1508 – 1512

Adams skapelse (The Creation of Adam) är en freskomålning av Michelangelo, som ingår i Sixtinska kapellets tak, målad cirka 1511–1512. Målningen illustrerar den bibliska skapelseberättelsen från Första Moseboken där Gud blåser liv i Adam, den första människan. Fresken är en del av ett komplext ikonografiskt schema och är kronologiskt det fjärde i panelerna som visar avsnitt från Genesis. Det är den mest kända av det sixtinska kapellets fresco-paneler, och dess berömmelse som ett konstverk utkonkurreras endast av Mona Lisa av Leonardo da Vinci. Bilden av de nära berörande händerna på Gud och Adam har blivit ikoniska för mänskligheten och verket har reproducerats i otaliga imitationer och parodier.

Konstnär: Michelangelo
Ämne: Adam
Period: Renässans

Guernica

Guernica

7. Pablo Picasso, Guernica, 1937

Guernica är en väggmålad oljemålning på duk av den spanska konstnären Pablo Picasso, färdigställd i juni 1937. Målningen, som använder en palett av grått, svart och vitt, är känd som en av de mest rörliga och kraftfulla antikrigsmålningarna i vår historia. Den stora väggmålningen, som är 3,5 meter hög och 7,8 meter bred, visar lidandet hos människor, djur och byggnader som är förvrängda av våld och kaos. Målningen tros vara ett svar på bombningen av Guernica, en by i Baskien i norra Spanien, av tyska och italienska krigsflygplan på begäran av den spanska nationalisten. Efter avslutad visning av Guernica runt om i världen på en kort turné, blev målningen berömd och hyllad. Idag är målningen inrymd på Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i Madrid.

Konstnär: Pablo Picasso
Ämne: Krig, Spanska inbördeskriget, Lidande
Period: Kubism

The Night Watch

The Night Watch

8. Rembrandt van Rijn, The Night Watch, 1642

”Militia Company of District II” under ledning av kapten Frans Banninck Cocq, även känd som ”The Shooting Company of Frans Banning Cocq and Willem van Ruytenburch”, men vanligtvis kallad Night Watch, är en målning från 1642 av Rembrandt van Rijn. Målningen kan ha mer rätt titel med sitt sedan länge glömda namn ”The Company of Captain Frans Banning Cocq and löjtnant Willem van Ruytenburch” som förbereder sig för att marschera ut. På 1700-talet blev målningen dock känd som Night Watch. Verket visas framträdande i Rijksmuseum, Amsterdam, Nederländerna, som den mest kända målningen i deras samling. Night Watch är ett världsberömt exempel på barockkonst.

Konstnär: Rembrandt van Rijn
Ämne: Militär
Period: Barock, Hollands guldålder

The Scream

Skriet

9. Edvard Munch, The Scream, 1893

Skriet (The Scream) är det populära namnet på var och en av de fyra versioner av en komposition, skapad som både målningar och pasteller, av den expressionistiska konstnären Edvard Munch mellan 1893 och 1910. ”Der Schrei der Natur” är titeln Munch själv gav till dessa verk, som alla visar en figur med ett plågsamt uttryck mot ett landskap med en orolig himmel. Arthur Lubow har beskrivit Skriet som ”en ikon för modern konst, en Mona Lisa för vår tid. Edvard Munch skapade de fyra versionerna i olika media. Nationalgalleriet,i  Oslo, har en av de två målade versionerna. Munch-museet har den andra målade versionen och en pastellversion från 1893. Dessa tre versioner har inte rest i flera år.

Konstnär: Edvard Munch
Ämne:
Period: Expressionism – ca 1905 – ca 1920

The Persistence Of Memory

The Persistence of Memory

10. Salvador Dali, The Persistence Of Memory, 1931

Persistence of Memory är en målning från 1931 av konstnären Salvador Dalí och är en av hans mest kända verk. Målningen visades först på Julien Levy Gallery 1932 och har funnits i samlingen på Museum of Modern Art i New York City sedan 1934, som fick verket från en anonym givare. Det är allmänt känt som ”Persistence of Memory” och det är ofta under det namnet det hänvisas till i populärkulturen, även om det vanligtvis är mer känt under de mer beskrivande titlarna ”The Soft Watches” eller ”The Melting Watches”.

Konstnär: Salvador Dalí
Ämne: Tiden
Period: Surrealism

Är vi inte överens?

Är du inte helt överens med oss om listan ovan med de ”De 10 bästa målningarna genom tiderna” så kan du säkert ställa samman din egen lista bland de 200 målningarna vi presenterar här.